Onze juryleden voor 2024 zijn:

Jan de Haan

Jan de Haan jureert het onderdeel muzikaliteit.

Jan de Haan werd in 1951 in het Friese Warns geboren. Zijn eerste inspiratie kreeg hij van zijn vader, die een groot liefhebber van de blaasmuziek was. Al op jonge leeftijd voelde Jan de Haan zich aangetrokken tot het dirigeren. Op zeventienjarige leeftijd was hij al dirigent van verschillende blaasorkesten.

Van 1969 tot 1973 studeerde Jan de Haan muziekpedagogie, trombone en piano aan de Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden en in 1976 behaalde hij bij Henk van Lijnschooten aan het Conservatorium van Utrecht zijn einddiploma directie. Tot 1994 was Jan de Haan vaste dirigent van verschillende orkesten waaronder de bekende band Soli Brass. Hiernaast werkte hij als gastdirigent met zowel professionele als amateur orkesten en ensembles samen. Hierdoor bereisde Jan de Haan bijna alle West-Europese landen, de VS, Iran en Japan. Bekende orkesten als Tokyo Kosei Wind Orchestra, Desford Colliery Band, Brickhouse & Rastrick brass band, alle vier de Nederlandse militaire harmonieorkesten, het Frysk orkest, het Radio Blazersensemble, het Nationaal Jeugd fanfareorkest en vele andere stonden onder zijn leiding.

Van 1978 tot 1989 was Jan de Haan tevens componist, arrangeur, producer en programmamaker bij de Nederlandse radio en televisie en produceerde hij in de loop der jaren onder andere circa 140 televisieprogramma’s. Ook was hij enige jaren docent directie aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden.

Iris Kroes

Iris Kroes beoordeelt de bands op het onderdeel entertainment.

Iris Kroes is geboren op 11 november 1992 en is afkomstig uit het Friese Drachten. Ze zingt al sinds zij kon praten en speelt al ruim 15 jaar harp. Hierbij heeft Iris Kroes een unieke combinatie gevonden. Met haar stem raakt ze de gevoelige snaar.

Iris Kroes, een artieste in hart en nieren, trok met haar verbluffende deelname aan The Voice of Holland meteen de aandacht. Bijna vier miljoen Nederlanders zagen haar de finale van The Voice of Holland 2012 winnen, maar gek laat ze zich niet maken. Nuchterheid is de sterkste kracht van de 27-jarige Iris. “Ik ben maar gewoon Iris uit Friesland,” benadrukt ze. ‘’Ik wil gewoon zo lang mogelijk voor mensen kunnen zingen, mijn stem kunnen delen en liedjes schrijven. Muziek is alles voor me, ik ga er helemaal in op. Dat zal altijd zo blijven.” Iris is dankzij haar unieke combinatie een graag geziene gast op evenementen op bijzondere locaties, zo heeft Iris meerdere malen voor leden van het Koninklijk Huis opgetreden, tourt ze al jaren met haar eigen #IrisCruise show de wereld over als guest entertainer op cruiseschepen en speelt ze veel met orkesten.

Iris omschrijft zichzelf als een levensgenieter en een optimist. Die eigenschappen zijn terug te horen in de manier waarop ze over haar leven als muzikant praat. “Ik zie dit als een avontuur waar ik enorm van geniet,” vertelt de zangeres. “Ik wil altijd hard blijven werken en veel gaan leren, want ik ben nog lang niet uitgegroeid. Mijn schip (soms letterlijk) vertrekt vanaf rivieren de grote oceaan op en ik geniet van elk moment.’’

Bienze IJlstra

Bienze IJlstra is jurylid voor het onderdeel programa opbouw.

Jlstra kreeg zijn eerste muzieklessen van Tjeerd Brouwer in de muziekschool “De Wâldsang” in Buitenpost. Hij studeerde aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden eufonium en HaFa-directie.

Al op 18-jarige leeftijd werd hij dirigent van zijn eerste brassband. Zo was hij onder andere dirigent van de brassband De Bazuin uit Oenkerk en van 1985 tot 1989 van de brassband De Wâldsang uit Buitenpost. Met zijn brassbands heeft hij regionale en nationale successen behaald. Van 1994 tot 2002 was hij ook dirigent van de fanfare “Joost Wiersma” uit Eestrum. Met deze fanfare heeft hij in 1997 en 2001 bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade opgetreden en behaalde 1e prijzen. Tevens was IJlstra dirigent van fanfareorkest De Bazuin uit Augustinusga, en van de christelijke brassband “Blaast de Bazuin” uit Surhuisterveen in Achtkarspelen